Kate: ‘Elk mens heeft een bepaald zintuiglijk kanaal dat het meest dominant aanwezig is. In panieksituaties val je als eerste terug op je dominante zintuig. Stel: je staat op het station en moet zo snel mogelijk de juiste trein instappen. Is jouw dominante zintuig ‘zicht’, dan ga je waarschijnlijk direct op zoek naar de vertrekborden. Is jouw dominante zintuig ’tast’, dan zul je eerder een medewerker aanspreken en om hulp vragen. Maar ook als er geen paniek is, wordt waarneming en ervaring onbewust gevormd door je dominante zintuig(en). Stel: je staat in een winkel en merkt dat je de winkel als prettig ervaart. Ben je een visueel ingesteld persoon? Dan komt dat fijne gevoel waarschijnlijk door de mooi gespiegelde schappen. Ben je juist auditief ingesteld? Dan heeft de muziek die er wordt afgespeeld waarschijnlijk een positieve invloed op je winkelervaring. De zintuigen zijn natuurlijk onderling ook nauw met elkaar verbonden. Zo proef je bijvoorbeeld minder als je niets kunt ruiken en voelt iemands aanraking anders als je diegene kunt zien.
Zintuiglijke prikkels en emoties
Weten wat je dominante zintuig is kan je helpen om emotionele schommelingen beter te begrijpen, lichamelijke of emotionele klachten te plaatsen en bijvoorbeeld je selfcare routine aan te passen. Via welk zintuig neem jij het meest intens waar? En waar ervaar jij juist een blokkade… Hoewel de meeste mensen een dominant zintuig hebben, is het belangrijk dat je zintuiglijke kanalen in balans zijn: niet té actief, maar ook niet gesloten. In mijn praktijk behandel ik mensen met beide problemen. Soms ontstaan ze al in de buik van de moeder, andere mensen komen vast te zitten in een bepaald kanaal vanuit een soort overlevingsmechanisme. Ben je hooggevoelig? Dan is de kans groot dat meerdere of zelfs al je zintuiglijke kanalen, extra intens kunnen waarnemen. Deze waarnemingen worden bovendien minder gefilterd bij een hooggevoelig (HSP) persoon. Op deze manier verwerkt je brein als het ware de hele dag door een stuk meer ‘onnodige’ informatie, met als resultaat mogelijk vermoeidheid, prikkelbaarheid en (fysieke) spanningen.
1. Tast – kinesthetisch kanaal
Van nature is de mens hypergevoelig voor aanraking. Tastzin is het eerste zintuig dat bij een embryo tot ontwikkeling komt. (Fijne) aanraking stimuleert de productie van het ‘knuffelhormoon’ oxytocine, werkt sterssverlagend en zorgt voor een gevoel van verbinding. Onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat je met aanraking iemands beslissing kunt veranderen. Is tast jouw dominante zintuig? Grote kans dat je voornamelijk rustig en op lage toon spreekt. Als je beslissingen neemt of herinneringen terughaalt, focus je je vooral op wat je in je lichaam voelt. In relaties vind je aanraking waarschijnlijk belangrijk.
2. Zicht – visuele kanaal
Met je ogen neem je de schoonheid van de wereld waar en in je blik kunnen anderen jou ‘lezen’. De ogen staan in verbinding met de lever/gal en de hypofyse. Is zicht jouw dominante zintuig? Dan loop je waarschijnlijk mooi rechtop, houd je van licht en snelheid en ben je misschien wat sneller boos dan de meeste andere mensen. Verder kijk je wellicht naar het plafond of opzij wanneer je nadenkt, ben je een beelddenker en zit je veel in je hoofd. Het visuele kanaal kan geblokkeerd raken door angst, wanneer je een gevaar voelt maar het niet ziet bijvoorbeeld.
3. Gehoor – auditief kanaal
Geluid legt een ingewikkeld pad af door het doolhof van je oren. Het buitenste deel leidt het geluid naar de gehoorgang, waar de geluidsgolven het trommelvlies raken. De trillingen bereiken het middenoor, waar de gehoorbeentjes trillen en een signaal naar de hersenen sturen. Op deze manier hoor je alle geluiden van de natuur, woorden en melodieën. Je oren staan in verbinding met de blaas en nieren. Is gehoor jouw dominante zintuig? Wellicht heb je gevoelige oren en zijn (harde) geluiden al gauw onprettig voor je. Het kan zijn dat je problemen met de spijsvertering hebt en het moeilijk vindt om echt te ontspannen. Stress kan dit zintuiglijke kanaal blokkeren. Je kunt je voelen alsof je op nieuws wacht dat maar niet komt.
4. Reuk – olfactorisch kanaal
Honderden receptoren in je neus zorgen ervoor dat je geuren waarneemt. Een slecht reukvermogen kan duiden op ziekte of veroorzaakt worden door veroudering. Het olfactorisch kanaal staat in verbinding met je longen, dikke darm en het rectum. Is reuk jouw dominante zintuig? Dan heb jij waarschijnlijk een goed ontwikkeld reukgeheugen. Je weet nog precies hoe het thuis bij je oma rook, en je hebt levendige herinneringen wanneer je een bepaalde bloem ruikt. Wanneer dit zintuiglijke kanaal niet in balans is, kun je je bedreigd voelen of je niet op je plek voelen.
5. Smaak – gustatief kanaal
Je smaakpapillen onderscheiden vijf basissmaken: zoet, bitter, zuur, zout en umami. Smaakpapillen hebben allemaal een eigen gevoeligheid voor één van de basissmaken en nemen deze met een eigen intensiteit waar. Het gustatieve kanaal staat in verbinding met je maag, de alvleesklier en de milt. Heb je een sterke behoefte aan bepaalde smaken? Dat duidt mogelijk op zwakte van bepaalde ‘energetische’ organen. In mijn praktijk behandel ik deze problemen met reflextherapie door met de meridianen te werken. Thuis kun je voor de energie van je organen zorgen door middel van yoga, een dieet arm aan geraffineerde suikers, transvetten en alcohol, en door bijvoorbeeld op tijd extra te detoxen.
- Zin in zoet? Let op je alvleesklier, maag en milt.
- Vooral zin in zout? Besteed aandacht aan je nieren en blaas.
- Drang naar zuur? Verzorg je lever en gal.
- Behoefte aan bitter? Dat kan duiden op zwakte van het hart en de dunne darm.
Is smaak jouw dominante zintuig? Dan eet je waarschijnlijk graag, houd je van traag maar diepgaand, van zacht en licht, en ben je enigszins autoritair.
Het zesde zintuig
Naast de ‘grote vijf’, is er nog het linguale kanaal. Praat iemand teveel of juist te weinig? Dan werkt dit kanaal niet optimaal. Het linguale kanaal staat in verbinding met je tong, de dunne darm, het hart, de twaalfvingerige darm, het rectum en de schildklier. Verder wordt je ervaring in de wereld beïnvloed door de manier waarop je dingen als ruimte, temperatuur, pijn, jeuk, honger en dorst waarneemt. Je vergeet weleens dat elk mens deze op een unieke manier ervaart. Ben je hooggevoelig? Dan zit de uitdaging vooral in het tot rust laten komen van alle verschillende kanalen. Bijvoorbeeld door vaker de stilte op te zoeken of dagelijks een moment je ogen te sluiten.