Polariteitsmassage: zó heft deze massage blokkades op in jouw levensenergie

In onze westerse geneeskunde ontbreekt vaak aandacht voor één cruciaal element van onze gezondheid: je energiehuishouding. Een polariteitsmassage speelt daar juist wél op in. Het is een massagetechniek gebaseerd op het idee dat (bijna) alle emotionele en fysieke aandoeningen ontstaan door blokkades in de stroom van levensenergie. Jezelf op een holistische manier genezen begint dus bij het aanwakkeren van jouw levensenergie. Kate Maslowska is voetreflextherapeute en noemt dit helingsproces ‘de weg terug naar huis’. Hieronder legt ze uit hoe blokkades in je levensenergie ontstaan en hoe een polariteitsmassage ze kan opheffen. 


Kate: ‘De polariteitsmassage is ontwikkeld door de Amerikaanse chiropractor, reflexoloog en natuurarts Dr. Randolph Stone. Stone kwam tijdens zijn studie in contact met de oude, niet-Westerse geneeskunst. Zo kreeg hij inzicht in de wetenschap van de elektromagnetische velden van het lichaam. Al deze kennis integreerde de arts in een systeem dat hij de polariteittherapie noemde.

MAGNETISCH ENERGIEVELD
Dr. Stone was er van overtuigd dat alles in het menselijk lichaam wordt geleid door een magnetisch energieveld: de levensenergie. Deze kracht is hyperintelligent en vloeit vanuit een groot Masterplan door ons lijf. Ze manifesteert zich op drie verschillende niveaus. Om te beginnen bij je chakra’s (subtiele energiecentra), vervolgens door je zenuwstelsel en daarna door je botten en spieren. Ze voedt ons lichaam constant op alle drie de niveaus, terwijl ze pulseert door je hoofd, nek, borst, onderbuik en bekken (ofwel de 5 ovalen). Zo kan alles in ons lichaam zijn werk blijven doen.

Voordat ik uitleg hoe de polariteitsmassage werkt, is het belangrijk om eerst in te zoomen op het woord ‘pulseert’. De levensenergie beweegt namelijk tussen twee polen. In de Chinese geneeskunde heten die polen Yin en Yang. Ze zijn geen tegenstellingen, maar eigenlijk twee fasen in een cyclisch bewegingspatroon. De levensenergie beweegt van haar centrum naar beneden en naar de omtrek van het lichaam, en vervolgens van onder naar boven en terug naar het centrum. Je ziet dit patroon niet alleen in de menselijke levensenergie, maar ook in het stijgen en dalen van water, in de zwaartekracht en het ritme van dag en nacht. Eigenlijk is alles wat leeft gebaseerd op zo’n polaire beweging.

BLOKKADES IN JE BLAUWDRUK
Als er blokkades zijn in deze polaire blauwdruk stroomt je levensenergie langzamer, zoekt ze een omweg of wordt ze verspild aan energievreters. Dit veroorzaakt klachten, vaak in de vorm van ziekte. Voor veel mensen zijn energieblokkades voelbaar en aanwijsbaar. Denk aan een stijve nek, rugklachten en vermoeidheid. Hieronder vind je twee veelvoorkomende oorzaken van zulke blokkades.

1. NEGATIEVE EMOTIES
Volgens de Chinese geneeskunde zijn emoties potentiële oorzaken van ziekten die rechtstreeks de organen kunnen aanvallen; vooral wanneer je ze niet voldoende doorvoelt en ze vast gaan zitten. Bijvoorbeeld omdat ze worden getriggerd door hardnekkige verwachtingspatronen of belemmerende overtuigingen (‘ik ben niet genoeg’, ‘de ander heeft het altijd beter’, etc.). Als je nog geen inzicht hebt in deze (onbewuste) patronen, is er een grote kans dat ze steeds negatieve emoties blijven oproepen. Deze worden vervolgens weer in stand gehouden door je gedachtepatronen. Zo ontstaat er een negatieve spiraal die je energiestroom blokkeert.

2. LITTEKENS EN FYSIEK TRAUMA
Littekenweefsel snijdt als het ware de huidcellen met hun elektromagnetische velden door, waardoor de communicatie tussen de cellen kan verslechteren of zelfs kan wegvallen. In het algemeen kan je energiestroom vast gaan zitten op de plek waar je lichaam is geraakt door fysiek trauma.

POLARISATIEPUNTEN: LINKS – RECHTS & BOVEN – BENEDEN
Je weet nu hoe je levensenergie door je lichaam beweegt en hoe haar stroming geblokkeerd raakt. Maar wat doet een polariteitsmassage dan precies om die blokkades op te heffen? De masseur verbindt twee tegenovergestelde punten met elkaar; dat heet een ‘polarisatie’. Zo wordt de stroom van levensenergie opgewekt en hersteld. Bij een polarisatie wordt meestal een verbinding tussen boven en onder of links en rechts gemaakt. In ons lichaam zijn er namelijk verticale polariteiten die van boven naar onder lopen. De bovenkant van het lichaam is altijd positief geladen en de onderkant negatief. De horizontale polariteiten lopen van rechts (positief) naar links (negatief). Ook zijn er 3 polariteitspunten die heel ontvankelijk zijn voor energie. Je achterhoofdsbeen is bijvoorbeeld zo’n positief geladen punt. Je staartbeentje daarentegen is een sterk negatief punt en de navel is een neutraal. De therapeut bepaalt per behandeling welke ‘lijn’ er aandacht nodig heeft.

POLARITEITSMASSAGE TOEPASSEN
De masseur legt zijn handen dus op twee punten op je lijf; waarbij de rechterhand met een positieve lading op een plek wordt gelegd met een negatieve lading, en andersom.

Dat werkt zo:
Je rechterhand (+) bij de ontvanger beneden (-)
en je linkerhand (-) bij de ontvanger boven (+)

Je rechterhand (+) bij de ontvanger zijn linkerkant (-)
en je linkerhand (-) bij de ontvanger zijn rechterkant (+)

Soms legt de masseur de handen stil op het lijf. Soms pulseert en masseert hij de huid. Je hand op wat afstand van het lijf houden kan ook. Om de energiestroom te stimuleren, kunnen zowel de masseur als de cliënt samen dieper gaan ademen. Zelf nodig ik de ontvanger/cliënt uit om zich bewust te zijn van wat hij voelt en beleeft tijdens het polariseren. Weet dat de energie zelf haar weg zoekt waar het nodig is, dat staat los van de masseur. Het zelfhelend vermogen van het lichaam wordt zo geactiveerd. Weet dat jouw lichaam alle wijsheid bevat die er nodig is, het moet enkel aan het licht gebracht worden.

OEFENING VOOR THUIS
Een oefening die je thuis kunt doen en op polariteit gebaseerd is gaat als volgt: ga stevig staan en maak een gebaar alsof je hout hakt. Buig je knieën, maak er ook geluid bij, je kunt heel expressief zijn hier. Beweeg je handen van heel hoog explosief naar beneden, tot tussen je benen. Doe dit een aantal keer en sluit dan rustig je ogen om de energiestroom in je lijf te voelen. Een andere kalmerende houding die helpt om de polariteitsbeweging van je levensenergie te herstellen is de child’s pose uit de yoga, maar dan staand. Dus eigenlijk een vooroverbuiging met je buik rustend op je benen en eventueel je armen omhoog en je handen naar het plafond gericht.’

  Locatie Haarlem
  • De Plek
  • Waarderweg 19
  • 2031 BN Haarlem
  Locatie Vogelezang
  • Oohm
  • Bekslaan 22
  • 2114 AR Vogelenzang
  Locatie Noordwijk
  • Fit met Zorg
  • Walserij 66
  • 2211 SL Noorderwijkerhout