Gua Sha: 12 gezonde effecten van dit fijne Chinese gezichtsmassage ritueel

Bij een Gua Sha gezichtsmassage wordt een platte jade- , rozenkwarts of amethyst steen over het gezicht omhooggetrokken om gespannen spieren te ontspannen en de lymfestroom te deblokkeren. De behandeling wordt al lang gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. Je kunt voor guasha terecht bij gespecialiseerde massagetherapeuten, maar kunt het ook gemakkelijk toevoegen aan je at home selfcare routine. Reflextherapeute Kate Maslowska praat je hieronder bij.


Kate: ‘Gua Sha is een gezichtsmassage techniek die is ontworpen om spierspanning te verminderen, de bloedcirculatie te stimuleren en de lymfestroom te verbeteren. Gua Sha wordt al eeuwenlang gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. De techniek past mooi bij de Chinese filosofie van yin en yang. Een disbalans tussen de yin en yang energiestromen zou volgens de Chinese geneeskunde kunnen leiden tot energielekken en gezondheidsproblemen. Met de Gua Sha massage kunnen blokkades in verschillende energiestromen worden opgeheven, waardoor de balans tussen yin en yang verbetert en de levensenergie beter doorstroomt in het lichaam.

Spanning in je gezicht
Het voelt soms misschien alsof we wandelende hoofden zijn, maar je lichaam en zintuigen pikken alles op wat je gedurende de dag doet. Als je ’s avonds hoofdpijn hebt kan het heel goed zijn dat die een gevolg is van de spierspanning die zich ’s middags opbouwde toen je te lang achter je laptop zat. En wat doe je als je stress ervaart? Je spant je spieren aan, al is het vaak onbewust. Ook de spieren in je gezicht: bijvoorbeeld door te fronsen of je kaken op elkaar te klemmen. Veel mensen staan hier niet bij stil en masseren hun gezicht nooit of nauwelijks. De magische Gua Sha massage is een effectieve, laagdrempelige manier om hier verandering in te brengen en extra goed voor je mooie gezicht te zorgen.

12 gezonde effecten van Gua Sha
Voor ik je vertel hoe een Gua Sha massage precies verloopt, zet ik nog even de gezonde effecten ervan op een rijtje. Een Gua Sha massage kan:

1. De microcirculatie (bloedsomloop) stimuleren
2. De lymfestroom verbeteren
3. De verwijdering van gifstoffen en afvalstoffen ondersteunen
4. De zuurstofvoorziening van de huid reguleren
5. Donkere kringen onder de dogen verminderen
6. Vocht afdrijven uit het gezicht
7. Rimpels en fijne lijntjes verminderen
8. De elasticiteit van de huid verbeteren
9. Spierspanning verminderen
10. De kleur van de huid verbeteren
11. De huid verwarmen
12. Mentale ontspanning brengen waardoor je beter kunt slapen

Zó werkt een Gua Sha massage
De gua sha massage wordt uitgevoerd met een platte steen (vaak in de vorm van een vis, hart of vlinder), meestal gemaakt van jade of rozenkwarts / quartz, soms van amethist, aventurijn of agaat. Elk natuurlijk mineraal draagt een andere energietrilling met zich mee, en heeft dus een ander mogelijk effect. Ook ondersteunt iedere specifieke edelsteen een bepaalde chakra. Het is de moeite waard om je in te lezen over verschillende effecten van verschillende stenen als je zelf een Guasha steen aan wilt schaffen. De langste zijde van de steen wordt gebruikt om het voorhoofd, de nek en de wangen te masseren, de korte zijde ook om over het voorhoofd en de nek te wrijven. Je kunt ook de rug, handen en buik masseren. De holte in de steen maakt het makkelijker om de vormen van de neus, kin, wenkbrauwen en het gebied rond de sleutelbeenderen te volgen.

Gua Sha voor je skincare routine
‘Ik raad je aan om een professionele gua sha behandeling uit te proberen voordat je thuis gaat experimenteren. Klaar om de Gua Sha massage toe te voegen aan jouw selfcare face routine? Breng een olie of serum naar keuze aan op de huid. Het is belangrijk dat de steen makkelijk over je huid kan glijden, zo kun je optimaal profiteren van de helende kracht. Bovendien vermijd je ook onaangename wrijving en het schrapen van de opperhuid. Start de massage in de nek en beweeg de steen met glijdende bewegingen naar de onderkaak om de lymfestroom te deblokkeren. Masseer vervolgens de wangen van binnen naar buiten. Plaats daarbij de lange zijde van de steen op je huid, begin bij de neus en beweeg richting het oor. Maak deze beweging ook vanuit de onderkaak. Masseer het gebied rond de mond met de korte kant van de steen. Masseer de wenkbrauwen en het bovenste ooglid met de kant van de steen waar het kuiltje zit. Tenslotte masseer je het voorhoofd van onder naar boven met de lange kant van de steen.’

  Locatie Haarlem
  • De Plek
  • Waarderweg 19
  • 2031 BN Haarlem
  Locatie Vogelezang
  • Oohm
  • Bekslaan 22
  • 2114 AR Vogelenzang
  Locatie Noordwijk
  • Fit met Zorg
  • Walserij 66
  • 2211 SL Noorderwijkerhout