Ben je hooggevoelig? Dit is waarom juist voetreflexologie zo heilzaam is

Felle lichten, harde geluiden, indringende geuren: bij hooggevoelige mensen komen dit soort prikkels sterker binnen dan bij anderen. Zo’n 20% van de mensen wordt met deze eigenschap geboren. De afgelopen jaren is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar hooggevoeligheid. Hieruit blijkt dat de verwerking van prikkels in de hersenen van hooggevoelige mensen daadwerkelijk anders verloopt. Ze worden intenser beleefd. Kate Maslowska is reflextherapeut en gespecialiseerd in het behandelen van klachten via de voeten. En dan vooral de voeten van hooggevoelige mensen…


Reflextherapie heeft betrekking op het behandelen van voeten, kuiten en onderbenen (tot aan de knie). Door bepaalde drukpunten te stimuleren kunnen blokkades worden opgeheven. Levensenergie (Qi of Prana) kan hierdoor weer gaan stromen. Reflextherapeut Kate Maslowska is er van overtuigd dat vooral hooggevoelige mensen baat hebben bij reflextherapie. Kate is zelf hooggevoelig en – zoals de law of attraction werkt – bestaat haar praktijk voor 70 procent uit hooggevoelige mensen. Het stellen van grenzen is vaak lastig voor deze groep. Het ondermijnt de energiehuishouding, en dat is iets dat het geoefende oog van Kate direct ziet aan iemands voeten. Hoogste tijd om haar een paar prangende vragen te stellen.

Zie je hooggevoeligheid terug in iemands voeten?
Kate: ‘Jazeker. Op de voet zie ik het aan de huidstructuur, die is veel fijner. Tijdens een behandeling zie ik soms een ontlading van geabsorbeerde prikkels. Ze verlaten het lichaam door het trillen van handen en voeten. Bij een HSP die uit balans is, zie ik dit terug in bepaalde zones van de voet die overgevoelig zijn.’

Welke zones op je voet verklappen je gevoeligheid?
‘Een HSP die uit balans is, reageert vaak overgevoelig op stress-gerelateerde punten op de voet. Stress ontstaat wanneer een HSP zich niet veilig of prettig voelt. Je omgeving levert een grote bijdrage of iemand juist opbloeit of zich terugtrekt. Zeker voor een HSP is deze bewustwording van je omgeving van groot belang. Stress is op je voet gerelateerd aan drukpunten die in verbinding staan met de hypofyse, hypothalamus (waar prikkels worden verwerkt), lever 2 en 3, nier 1, stresspunt, miltpunt en bijnier. Ook zie je het aan de darmzone, nek-schouderzone, hartzone en maagzone. Als hoogsensitieve personen teveel malen, zie ik dat terug in een afwijking van de grote teen.

Hoe kan reflextherapie een HSP helpen?
‘Reflextherapie helpt om te gronden en beschermt je tegen negatieve invloeden uit je omgeving. Het heeft een kalmerend effect op het zenuwstelsel omdat het zowel bevrijdend als aardend werkt. Je komt meer in je lijf en zit minder in je hoofd. Reflextherapie haalt je weg bij het overmatige denken en staat je toe aanwezig te zijn in het hier en nu. Er ontstaat ruimte om weer contact te maken met jezelf. Goed voor je zelf zorgen is van groot belang.

Zie je verschil in iemands voeten na een aantal behandelingen?
‘Fysiek gezien kunnen na ongeveer 10 behandelingen de eeltplekken minder worden of zelfs verdwijnen. De kleur van je voeten wordt gezonder door een betere doorbloeding. Zelfs nagels kunnen gezonder groeien’.

Wat voor effect kan het stimuleren van drukpunten hebben op je systeem?
‘Als je hoogsensitief bent, komen prikkels intenser bij je binnen. Je bent gevoeliger voor stress. In een stressvolle situatie zet ons brein twee systemen in werking: het sympathisch zenuwstelsel en het parasympatisch zenuwstelsel. Je kunt deze 2 stelsels zien als het gaspedaal en de rem van je lichaam. Je sympathische zenuwstelsel wordt geactiveerd zodra je in de ‘vecht- of vluchtmodus’ komt. Het zorgt er voor dat je binnen een nanoseconde in actie kunt komen. Het parasympatisch zenuwstelsel zorgt juist voor rust en ontspanning. Beide systemen werken automatisch, zonder dat je er over na hoeft te denken. Het systeem van HSP’s is echter wat gevoeliger. Het kan daardoor lastiger zijn om stress te ontladen.

Blokkades opheffen
Mannen kunnen bijvoorbeeld agressief reageren of krijgen een hoge bloedruk. Vrouwen gaan piekeren en kunnen depressieve gevoelens krijgen. Door druk uit te oefenen op de merdianen en de bijbehorende drukpunten, kunnen blokkades worden opgeheven. Hierdoor gaat de energie weer stromen en kan het lichaam ontspannen. Door bepaalde drukpunten te stimuleren, komt bovendien endorfine vrij. Dit ‘gelukshormoon’ kan pijn verlichten, de bloedcirculatie op gang brengen en extra zuurstof naar je organen transporteren. Zo kunnen je spieren meer ontspannen en kan er heling ontstaan. Zo kan je met behulp van reflextherapie je hormonale- en zenuwstelsel in balans brengen en je energetische systeem opladen. En dat allemaal via je voeten’.


  Locatie Haarlem
  • De Plek
  • Waarderweg 19
  • 2031 BN Haarlem
  Locatie Vogelezang
  • Oohm
  • Bekslaan 22
  • 2114 AR Vogelenzang
  Locatie Noordwijk
  • Fit met Zorg
  • Walserij 66
  • 2211 SL Noorderwijkerhout